Blue Monday
Elk jaar kijken veel mensen op tegen de derde maandag van januari, die bekend staat als Blue Monday. Het wordt beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar. Maar wat houdt Blue Monday precies in en zijn er manieren om je beter te voelen of zelfs te voorkomen dat deze dag je humeur beïnvloedt?
Wat is Blue Monday?
Blue Monday wordt gekenmerkt door een algemeen gevoel van neerslachtigheid en ontmoediging. Het samenvallen van verschillende factoren, zoals het einde van de feestdagen, financiële druk na de dure decembermaand, slecht weer en het mislukken van goede voornemens, dragen bij aan het gevoel van melancholie op deze dag.
Mensen ervaren vaak een dip in hun humeur, vermoeidheid en een gebrek aan motivatie. Het kan ook leiden tot gevoelens van stress en angst. Het is belangrijk op te merken dat hoewel Blue Monday als de meest deprimerende dag wordt beschouwd, veel mensen het hele jaar door met soortgelijke gevoelens te maken hebben.
Tips om je beter te voelen
- Zoek sociaal contact: Praat met vrienden, familie of collega’s.
- Beweging en frisse lucht: Ga naar buiten, maak een wandeling en adem de frisse lucht in.
- Plan iets leuks: Plan een activiteit zoals een etentje of filmavond.
- Herzie je goede voornemens: Als je merkt dat je goede voornemens al zijn mislukt, is het misschien tijd om ze te herzien. Stel realistische doelen en neem kleine stappen om ze te bereiken.
- Pak een oude of nieuwe hobby op: puzzel erop los, brei een warme trui of doe iets compleet nieuws. De aandacht voor neerslachtige gedachtes verdwijnen hierdoor snel naar de achtergrond, let maar op!
Sluit je aan bij een muziekvereniging of zangkoor. Muziek is fijn, stimuleert de hersenen en is een sociale gebeurtenis.
Tips ter voorkoming
- Financiële planning: Begin het nieuwe jaar met een realistisch financieel plan. Voorkom onnodige stress door je uitgaven te beheren en schulden te vermijden.
- Gezondheid voorop: Werk aan een gezonde levensstijl. Eet evenwichtig, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap.
- Positieve mindset: Probeer positief te blijven, zelfs als de omstandigheden moeilijk zijn. Focus op wat je kunt veranderen en accepteer wat buiten je controle ligt.
Tips van diëtist Annet
“Sommige mensen hebben weleens last van een (winter)dip. Je voelt je vermoeider dan normaal, kan je minder goed concentreren en voelt je lusteloos. Wat kun je doen? En wat is niet nodig? Ik heb een paar tips!
- Eet gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf:
Je kunt je mentaal laten meevoeren naar zonnige oorden door het eten van een frisse salade. Zo kom je ook makkelijker aan je dagelijkse 250 gram groente. - (Multi)vitamines zijn niet nodig, maar gebruik wel een vitamine D-supplement als je tot een risicogroep behoort: Voor een aantal groepen geldt het advies om het hele jaar door een vitamine D-supplement te gebruiken.
- Trap niet in claims van producten die je de ‘winter doorhelpen’: Fabrikanten en bloggers claimen wel eens dat een bepaald product je humeur verbetert. Of dat je je er gelukkiger van gaat voelen. Maar stofjes die je humeur kunnen verbeteren, zitten hooguit in heel kleine hoeveelheden in deze producten.
- Beweeg minimaal 150 minuten per week matig of intensief: Wandelen, hardlopen of fietsen. Zet eens een vrolijk muziekje op of luister een interessante podcast tijdens je bezigheden.
- Zorg voor voldoende ontspanning en slaap genoeg: Plan tijd in om te relaxen en iets voor jezelf te doen. Op die manier verdwijnt de winterdip misschien niet helemaal, maar kun je wel beter ermee omgaan.
PERSOONLIJKE TIP VAN ANNET
Als ik een mindere dag heb, dat kan ook in het voor- of najaar zijn. Ga ik een strandwandeling maken en daarna bereid ik een gekleurde pastasalade boordevol vitamines. Vervolgens een portie pastasalade opdienen in een vrolijk servies en opeten. Dat geeft een goed en voldaan gevoel!”