Gezond verklaard. En nu?
Lekker in ons vel zitten, dat willen we allemaal. Maar hoe doe je dat als je kanker hebt gehad en nu weer de draad moet oppakken? Want zeker in het begin lijkt niets meer vanzelfsprekend. Als oncologieverpleegkundigen zien Jelke en Joyce mensen in alle fases van het ziekteproces: vanaf de diagnose tot aan de nazorg.
Streep eronder
“Een heel belangrijk aspect van ons werk is luisteren”, vertelt Joyce. “Mensen gaan door een heftige periode in hun leven. Dan is het belangrijk dat ze hun verhaal kwijt kunnen, hun zorgen en angsten kunnen delen. En dat houdt niet op als iemand weer gezond is verklaard.” Jelke beaamt dat: “Als je klaar bent met de behandelingen en je hebt goed nieuws ontvangen, wil je het liefste een streep onder die periode zetten en door met je leven. Maar vaak zien we juist dán het kaartenhuis ineenstorten. Hulp is dan erg gewenst.”
Tips voor je naasten
- Stop je gevoelens niet weg maar deel ze of schrijf ze op.
- Praat ook open en eerlijk met je partner.
- Verwacht niet dat alles weer meteen wordt zoals het was.
- Zorg voor welkome afleiding.
- Soms zegt een knuffel meer dan woorden.
Kanker & intimiteit
Kanker kan ook de intimiteit binnen een relatie veranderen. Door de chemo kan de hormoonhuishouding veranderen, waardoor iemand geen zin heeft in seks. Of er is sprake van overgevoeligheid, waarbij elke aanraking te veel is. Ook als partner kun je het daar heel moeilijk mee hebben. Blijf met elkaar in gesprek, eventueel met een hulpverlener.
Smaak & spijsvertering
2 op de 3 mensen hebben na chemotherapie last van smaakverstoring. Eten wordt dan een grote opgave. Want als alles zout smaakt, eet je net zo lief niet. Herken je dit? Vraag een diëtist om Het Smaak Kompas, met praktische adviezen voor verschillende smaakverstoringen.
Wegwijzer
Naast luisteren en adviseren, fungeren de verpleegkundigen als wegwijzer. Jelke: “Uit de gesprekken filteren we waar iemand behoefte aan heeft. Door onze samenwerking met ziekenhuizen, huisartsen, wijkverpleegkundigen, maar ook fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen en ergotherapeuten, kunnen we heel gericht doorverwijzen.”
Behoefte een een gesprek?
Joyce: “Een vertrouwensband opbouwen is cruciaal. Die ontstaat meestal na één of meerdere gesprekken. Laagdrempelig een vraag stellen kan dan ook via Whatsapp of de mail. Ben je in een ziekenhuis buiten de regio behandeld? We zijn er voor je.”
Ben je benieuwd?
Naar wat Jelke en Joyce voor jou en je naaste(n) kunnen betekenen? Lees het hier.
Angst voor terugkeer
Opzien tegen de controles in het ziekenhuis, schrikken van ieder pijntje of bultje: de eerste tijd is dat heel normaal. Het duurt namelijk even voor je lijf weer vertrouwd voelt. Merk je nou dat de angst voor terugkeer je gedachten blijft beheersen? Bespreek dat dan vooral met je arts.
Krijg weer vertrouwen in je lichaam. Om je eigen kracht te herontdekken, biedt rouw- en verliesverwerker Lilly Tehubijuluw ondersteuning en geeft uitleg. Bekijk onze kalender voor bijeenkomsten in jouw regio.