Boodschappen toen & nu!
Leve de man van de SRV!
Jarenlang reed Piet Klaver (80) met zijn SRV-wagen door Andijk. Met zijn rijdende supermarkt kwam hij bij de mensen aan huis. “Eén klant had altijd de koffie voor me klaarstaan.”
Van Betondorp…
“Mijn vader was melkboer in Egmond. Toen ik van school kwam, ging ik bij hem in de zaak werken. In 1968 begon ik met mijn vrouw Ada een buurtwinkel in Amsterdam Betondorp. Daar zat ook een melkwijk bij. Met een ouderwetse truck reed ik langs de huizen. Met een loper kon ik zelf bij de mensen naar binnen. Op de trap lag dan het geld klaar, met een briefje met de bestelling.”
… naar Andijk
“In 1975 kon ik een SRV-wagen kopen, met een wijk erbij in Andijk. Ik had nooit van Andijk gehoord, maar het stond ons wel aan. In de wagen verkocht ik van alles. Zuivel, koffie, thee, suiker, groente, fruit, bier, frisdrank. Alleen geen brood, want er zat een bakker in Andijk.”
Dorpsverhalen
“De mensen waren altijd blij als ik kwam. Mijn SRV-wagen had ook een sociale functie. Mensen kwamen er samen en stonden lekker te teuten en de laatste dorpsverhalen uit te wisselen. Dat kon bij mij allemaal. Ze wisten dat ik toch niets doorvertelde.”
In mijn wagen werden dorpsverhalen uitgewisseld
Oogdruppels
“Eén klant had altijd om twee uur de koffie voor me klaarstaan. Als ik later was, stond de pot soms al een uur te pruttelen. Dan gooide ik mijn kopje stiekem leeg in de planten. Ik had ook een klant – een oude bakker – die aan staar was geopereerd. Die kwam dan met zijn oogdruppels mijn wagen in en vroeg: ‘Piet, kun je mijn ogen druppelen?’” Met een lach: “Ja, leve de man van de SRV. Van je hiep-hiep-hoeree!”
Mooie tijd
“Ik reed zes dagen per week door Andijk. Ik had niet eens tijd om naar de tandarts te gaan. Soms zei de tandarts: ‘Piet, zorg dat je hier om half elf bent met je wagen. Dan komt mijn vrouw melk bij je halen en dan help ik jou meteen.’ Helaas rijden er nu geen SRV-wagens meer, op een paar na in Groningen en Friesland. De winkels zijn nu open tot negen uur ’s avonds en mensen bestellen hun boodschappen online. Maar het was een mooie tijd.”
Elke dag op koopjesjacht
Boodschappen doen? De 67-jarige Carla Elfers uit Hoorn vindt het heerlijk. “Ik ga elke dag naar de supermarkt. Lekker op de fiets. Dan blijf ik ook nog in beweging.”
Zelf naar de winkel
“Ik doe veel online, zoals leuke recepten zoeken. Maar ik koop nooit iets online. Dat vind ik zonde van de verzendkosten. En ik vind het ook veel te leuk om zelf te winkelen. Als ik niet meer kan lopen, dan is het vroeg genoeg om de boodschappen online te bestellen.”
Recepten uitproberen
“Ik ben niet iemand die in één keer voor de hele week boodschappen doet. Ik kan namelijk niet vooruit plannen wat ik over een paar dagen wil eten. Daarom fiets ik elke dag naar de supermarkt. Dan ben ik er even uit. En dan kan ik kopen waar ik die dag zin in heb. Vaak probeer ik nieuwe recepten uit. Laatst nog pasta met garnalen en rucola. Dat was erg lekker.”
Ik ga nooit naar de winkel met een lege maag
Vroege vogel
“Ik ga altijd rond acht uur al naar de supermarkt. ’s Ochtends heb je vaak goede aanbiedingen. Bij de Vomar kun je bijvoorbeeld brood van de vorige dag kopen voor een kwartje. Hoe vaak heb je zelf geen brood van gisteren in de broodtrommel? Dat kan nog prima.”
Koopjesjager
“Of ik een koopjesjager ben? Zeker weten! Wij hebben drie supermarkten vlakbij; de Albert Heijn, de Vomar en de Lidl. Als de folders binnenkomen, dan ga ik er echt voor zitten. Met twee AOW’tjes moet je goed kijken hoe je rondkomt, want dat is geen vetpot.” Dan, met een lach: “En ik báál als vandaag iets in de aanbieding is wat ik gisteren nog voor de volle mep heb gekocht. Dat gaat me dan niet om die paar centen hoor. Het is meer de sport.”
Carla’s bespaartips
“Thuis maak ik een boodschappenlijstje met dingen die ik nodig heb. Daar houd ik me aan. En ik ga nooit naar de winkel met een lege maag, dat is funest! Dan vind je namelijk alles lekker. Dus éérst eten, dan naar de winkel.”
Uitpakken en klaar!
Elke vrijdag bezorgt Picnic de boodschappen bij Mirjam Entius (33) in Zwaag. “Ik ben zo’n luie moeder die haar boodschappen online bestelt. En ik zou nooit meer anders willen.”
Verslaafd
“Ruim acht jaar geleden ben ik begonnen met online boodschappen doen. Ik was toen zwanger van de eerste en mijn man was druk met klussen. Als je eenmaal je boodschappen laat bezorgen, raak je verslaafd. Het is zo relaxed en makkelijk.”
Uitpakken en klaar!
“Ik bestel bij de online supermarkt Picnic. Die heeft een heel simpele app. Ik klik mijn boodschappen aan en de volgende dag worden ze voor de deur bezorgd. Uitpakken en klaar!
Je kunt bij Picnic al vanaf 35 euro bestellen. De bezorging is gratis en de boodschappen zijn niet duurder dan in de supermarkt. Wel is het assortiment wat kleiner.”
Bewuster winkelen
“Inmiddels hebben we drie kinderen. Daarnaast werk ik in de zorg.” Met een lach: “Ja, ik ben zo’n luie moeder die haar boodschappen online bestelt. En ik zou nooit meer anders willen. Het scheelt zoveel tijd – en ook geld. In de winkel kom je meer in de verleiding. Dan gooi je weer paaseitjes die in de aanbieding zijn in je kar. Online ben ik bewuster van wat alles kost. Soms denk ik: zit ik al op 150 euro? Dan doe ik er iets af, of ik kies een goedkopere yoghurt.”
Online boodschappen doen scheelt tijd en geld
Geen gesjouw
“Soms haal ik nog wat boodschappen in de supermarkt. Bijvoorbeeld voor het eten van die avond. Maar de basisboodschappen bestel ik altijd online. Dat scheelt een hoop gesjouw met pakken yoghurt en flessen fris. Ook als je ouder bent is dat heel handig.”
Pakjesavond
“Elke vrijdag worden de boodschappen bezorgd. Dan heb ik lekker alles in huis voor het weekend. Als de kinderen er zijn, willen ze alles meteen bekijken. Het is dan net Pakjesavond. Als meer mensen online winkelen zullen er winkels verdwijnen. Aan de ene kant is dat jammer; een winkel is romantischer dan Picnic. Maar ik denk dat online winkelen de toekomst heeft.”