Omgaan met hartfalen

Op oudere leeftijd neemt de kans op hartfalen toe. Wat houdt deze ziekte in? En hoe kun je hier zo goed mogelijk mee omgaan? Antoinette Visser, expert bij Omring, geeft tips en uitleg.

Een zwak stroompje

“Je hart is een spier, die als een pomp werkt. Bij hartfalen werkt die pompfunctie minder goed. Dat kan het gevolg zijn van een hartinfarct of hartritmestoornissen. Ook kan het komen door een verdikte hartspier”, aldus Antoinette Visser, die twintig jaar in het ziekenhuis werkte op de afdeling cardiologie en de hartbewaking. Inmiddels is ze één van de hartfalenverpleegkundigen binnen Omring. “Bij hartfalen pompt het bloed niet goed door je lichaam. Bij een normale hartfunctie gaat er een ‘frisse flush’ door je organen. Bij hartfalen is dat een zwakkere bloedstroom. Hierdoor functioneren je organen minder goed.” 

Neem contact op!

Wil je een afspraak maken met een hartfalenverpleegkundige van Omring? Neem contact op! “Wij kunnen op huisbezoek komen voor advies en begeleiding. Dit huisbezoek wordt meestal vergoed door de zorgverzekeraar”, aldus Antoinette. “Bij ernstig hartfalen kunnen we ook kijken of thuiszorg mogelijk is. Bijvoorbeeld om te helpen met douchen, zodat je energie overhoudt voor andere activiteiten die dag.” Bel met Omring via 088 – 206 89 10. We helpen je graag!

Signalen hartfalen

Herken je onderstaande signalen? “Neem dan contact op met de huisarts”, zegt Antoinette. “Mensen uit onze regio hebben vaak een niet-zeuren-mentaliteit. Maar het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken!”

 • Je bent kortademig. Als je de trap oploopt ben je bijvoorbeeld al gauw buiten adem.
 • Je bent sneller moe. Moet je op weg naar de winkel twee keer rusten, en vorige maand nog niet? Dan kan er iets aan de hand zijn.
 • Je houdt vocht vast, vooral in je benen en enkels. Dit merk je als jouw broek of sokken ineens strakker zitten.
 • Je hebt koude vingers of voeten.
 • Je plast overdag minder vaak en ’s nachts juist vaker.
 • Je bent soms verward of vergeetachtig.
 • Je voelt je benauwd, vooral als je plat in bed ligt.
 • Je hebt last van andere klachten zoals een opgezette buik of slapeloosheid.

Zorg voor jezelf

Is er sprake van hartfalen? Dan sta je onder behandeling van de huisarts en/of cardioloog. “Ook krijg je dan medicatie voorgeschreven”, aldus Antoinette. “Daarnaast zijn er dingen waar je zelf op kunt letten.” 

 • Beweeg voldoende. “Loop naar de brievenbus, maak een ommetje en een praatje met de buren. Dat is goed voor het hart én voor de kwaliteit van leven.” 
 • Eet minder zout. “Zout houdt vocht vast, dus let op met bijvoorbeeld drop, eten uit blik en softijs.” 
 • Matig met alcohol. “Als jij geniet van een wijntje bij het eten, dan moet dat kunnen. Geniet, maar wel met mate.” 
 • Houd je gewicht in de gaten. “Kom je in een week tijd een paar kilo aan? Dan kan het zijn dat je vocht vasthoudt. Neem dan contact op met de huisarts. En val je af? Dan kan energierijke drinkvoeding zorgen voor meer calorieën. De diëtist van Omring kan je daar meer over vertellen.” 

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij