Natuurpracht
in de herfst

Samuelle van Deutekom (31) werkt als boswachter bij Staatsbosbeheer. Vooral in deze tijd van het jaar geniet zij volop. “Juist in de herfst gebeurt er van alles in het bos.”

Meer diversiteit

In de Kop van Noord-Holland werkt een team van veertien boswachters. Samuelle is met name te vinden in de Schoorlse Duinen, maar ook in andere kustgebieden tot en met Den Helder. “Vooral de Schoorlse Duinen zijn een apart en afwisselend gebied van ruim 1800 hectare. De grond is er kalkarm, waardoor het zand wit is. Ook groeien er veel dennen, die aangeplant zijn. Het hout hiervan werd ooit gebruikt voor de mijnbouw. Tegenwoordig proberen wij méér diversiteit in het bos te brengen. We zorgen dat loofbomen ook de kans krijgen om volwassen te worden. Denk bijvoorbeeld aan de eik en de lijsterbes. Dit maakt dat het bos als geheel beter kan omgaan met droogte of juist extreme regenval. Ook is het bos minder vatbaar voor ziektes. Ons doel is om een klimaat- en dus toekomstbestendig bos te creëren.”

Trotseer het weer!

Regen, wind of kou? Daar kun je je op kleden. Zorg voor een warme en/of waterdichte jas, die je lekker hoog dicht kunt ritsen. Je houdt jezelf extra warm met handschoenen en een sjaal. Ook goede wandelschoenen zijn een must. Neem een thermosfles met warme koffie, thee of chocolademelk mee. Een wandeling maken in het herfst- of winterseizoen geeft je tintelfrisse energie!

Pod-cast tips

  1. In de podcastserie Groene Oren vertellen planten, bomen en dieren zélf hun verhaal. Wie zijn ze? Hoe ziet hun
    dagelijks leven er uit? En hoe ervaren zij de wereld? Zie staatsbosbeheer.nl.
  2. Wil je meer weten over paddenstoelen en hun geheimen? Je hoort het in aflevering 110 van de NRC-podcast
    Onbehaard Apen: ‘Van mycelium tot heksenkring, het mysterie van de paddenstoel’. Zie podcastluisteren.nl.
  3. Het IVN heeft ook interessante podcasts, onder meer over eetbare planten. Zie ivn.nl.

Alle podcasts kun je ook vinden in je favoriete podcast-app.

Veel te zien

Juist in de herfst valt er veel te zien in het bos. De bomen kleuren mooi van geel naar rood naar bruin. En het is lekkerder om actief te zijn in de herfst dan tijdens de hete zomer. “Dat vinden ook de dieren. Er komen veel trekvogels voorbij en je ziet de eekhoorns voedsel vergaren.” Dat laatste kun je als bezoeker ook doen. Als voorbeeld noemt Samuelle het plukken van rijpe bramen. “Wij geven altijd aan dat je voor jezelf een champignonbakje vol kunt plukken. Dan blijft er nog wat over voor andere bezoekers én voor de natuur zelf.” En voor wie weet wat hij doet: er zijn allerlei lekkere paddenstoelen te vinden. “Zorg er wel voor dat je op het pad blijft. Anders vertrap je van alles en verstoor je de dieren.”

Tip

Samuelle raadt je aan om jouw bezoek aan de Schoorlse Duinen te starten bij het Buitencentrum (Oorsprongweg 1). “De vrijwilligers vertellen je alles over het gebied en welke routes je kunt lopen. Ook kun je hier kinderfeestjes boeken of een excursie met gids.”

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij