Luister naar jezelf en geniet

‘Had ik veel eerder moeten doen’, zeggen veel van zijn cursisten enthousiast. Zelf ontdekte Cor Bakker ook het geluk in doen wat je leuk vindt. “Blijf jezelf uitdagen, wat je leeftijd ook is!” 

Apetrots is hij op zijn nieuwste project: Piano Spelen Met Cor. Niet alleen vanwege het succes ervan, maar vooral omdat Cor hiermee een langgekoesterde droom waarmaakt. “Er zat altijd al een leraar in mij verscholen. Alleen waren er ook altijd wel redenen om dat te negeren. Toch is het nu gelukt. Met hulp uiteraard, maar dat maakt niet uit. Het gaat erom dat ik naar mezelf heb geluisterd. Dat gun ik iedereen. Er kan zo veel! Ook als je, net als ik, een bepaalde leeftijd hebt bereikt.”

Andere mindset, ander leven

Deze zomer wordt Cor 62 jaar. Zijn carrière bracht hem veel moois, maar ook spanningen. Een overvolle agenda. Veel reizen. Korte nachten. “Op een dag zei ik tegen mijn vrouw: vanaf nu doe ik alleen nog werk wat ik leuk vind, ik doe gewoon alsof ik al met pensioen ben! Dat had ik eerder moeten doen. Ik werk nog steeds hard, maar ben veel blijer. Het is een mindset. En weet je: iedereen kan het. Als ondernemer kun je je klussen kiezen, als werknemer kun je je wensen bespreken.” 

Zelf de regie nemen

Toch doen veel mensen dat niet, of erg laat, ziet Cor. “Omdat het makkelijker is om jezelf wijs te maken dat je iets niet kan, of dat je anders niet meer rondkomt. Maar zo komen er nooit nieuwe kansen op jouw pad. Neem de regie over jouw geluk in handen! Dat kan al met een kleine stap. Sinds een paar jaar zeg ik bijvoorbeeld nee tegen bepaalde opdrachten. Spannend, maar het gaf lucht. Ineens borrelden ideeën op voor eigen kerstconcerten. Én ik had er tijd voor!” 

Actief gezinsleven

Tussen de werkzaamheden door geniet Cor van zijn gezin. Hij beseft hoe gezegend hij is met een moeder van 93, vrouw van 50, kinderen van in de 30, een dochter van 10 en kleinkinderen van 0 tot 3 jaar. Vorig jaar bezegelden Cor en Nienke hun liefde voor elkaar, inclusief een etentje met het hele gezin bij het Rijk van de Keizer in Amsterdam. “De liefde voelt geweldig op deze leeftijd. Je weet wat werkt voor jou in een relatie. Wij vullen elkaar aan en laten elkaar los. En we houden allebei van muziek”, lacht Cor. 

Muziek is overal

Die liefde voor muziek vloeit door alle generaties. Het speelt dan ook een belangrijke rol in de opvoeding van zijn dochters. “Ze zijn er alle drie mee opgegroeid. De een met meer plezier dan de ander, maar met één overeenkomst: ze willen géén muziekles van hun vader!”, lacht Cor. Wie weet wil de jongste generatie wel les van opa. “Muziek is overal en ik maak mijn kleinkinderen er graag mee bekend. Er gaat geen samenzijn voorbij zonder muzikaal intermezzo.” 

Ambassadeur vier het leven

Het leven tussen meerdere generaties houdt Cor scherp en ruimdenkend. Dat geluk is niet iedereen gegeven. Mede daarom is hij ambassadeur van stichting Vier het Leven. Hun vrijwilligers halen ouderen thuis op en gaan samen naar het theater, een film, concert of museum. “Eenzaamheid is slecht voor de gezondheid. Andere mensen en nieuwe indrukken: dáár bloeit iedereen van op. Dus wie het  zelfstandig kan: sluit je aan bij die schilder-, zang- of modelbouwclub en voed de geest!” 

Pianospelen met Cor Bakker

Dankzij de online pianolessen van Cor Bakker spelen al duizenden enthousiaste muziekliefhebbers – van 8 tot in de 80 – dagelijks (weer) met veel plezier piano. In hun eigen huis, tijd en tempo. Piano leren spelen kan al op een simpel keyboard. Van Cor krijg je echte pianolessen. Zoals gebruikelijk wanneer je piano wil leren spelen op muziekscholen of in privéles. Lijkt wellicht logisch, maar online vind je vrijwel alleen zelfverzonnen ‘snel en makkelijk piano leren spelen’ methodes. Ga jij de uitdaging aan? Meld je aan!

Scherder zoekt verder

Over de bovenkamer gesproken: Cor verlegt zijn grenzen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. In hun theatervoorstelling speelt Cor prachtig piano en legt Erik uit hoe de muziek in het brein werkt.  “Emoties, geheugen, empathie, oplossend vermogen: alles komt voorbij. Wist je dat muziek goed is tegen dementie? En dat het je beter leert luisteren, ook naar mensen? Super interessant. En nóg een reden om Nederland aan de pianolessen te krijgen.”  

Relativeren en uitzoomen

Plezier uit het leven halen. Het kan op alle leeftijden, bewijst Cor, als je maar actief blijft. Hij geeft zijn kinderen ook een andere les  mee: maak je niet om alles druk. “Dat deed ik namelijk wel. Zonde van de energie. Relativeer. Zoom uit. Plan wat minder ver vooruit. John Lennon zei ooit ‘Life is what happens while you are busy making other plans’. Zo is het. Dus kun je maar beter leuke dingen doen en volop genieten.” 

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij