Van blog naar bestseller
Tot haar 18e at ze vooral AVG’tjes: aardappelen, vlees en groente. Inmiddels is Brenda Hoff, beter bekend als thuis-kok Brenda Kookt, niet weg te denken uit vele keukens in heel Nederland.
”Mijn moeder kookte simpel en ik was een beetje een ”wat de boer niet kent, vreet-ie-niet”-type. Tot ik mijn vriend ontmoette. Zijn moeder kookte heel anders, en ik durfde natuurlijk niet te zeggen dat ik iets niet lustte. Zo ontdekte ik dat ik eigenlijk veel meer lekker vond dan ik dacht! Vanaf dat moment begon mijn liefde voor koken. Eerst met pakjes en zakjes, maar al snel wilde ik alles vers maken.”
Succesvol online platform
”In 2012 besloot ik mijn recepten online te delen, eigenlijk alleen voor vrienden en familie. Maar meer mensen vonden mijn website, en het groeide uit tot een serieus platform: Brenda Kookt. In 2015 maakte ik de sprong om fulltime aan mijn site te werken, en daar heb ik nooit spijt van gehad. Inmiddels deel ik honderden recepten, passend bij elk seizoen.”
Brenda’s lentefavorieten
”In de lente mogen asperges niet ontbreken: wit, maar ook groen! Ik geniet ook van kleurrijke salades, zoals veldsla met pesto, mozzarella, kipreepjes en tomaatjes. En als snack? Absoluut een handje aardbeien, met toch dat schepje suiker. Voor een makkelijk campingrecept zijn wraps met krokante kip en honing-mosterdsaus een hit. En mijn persoonlijke favoriet blijft toch een goede plaattaart met in de basis een seizoensgebonden groente.”

Favorieten met een twist
”Mijn inspiratie haal ik uit veel dingen: de markt, Pinterest, of gewoon een blik op mijn eigen voorraad. Soms geef ik oude favorieten een twist. Witlof met ham en kaas uit de oven is bijvoorbeeld een gerecht dat ik nog steeds graag maak. Dat aten we vroeger bij de buurvrouw. Inmiddels heb ik er talloze variaties op gemaakt en gedeeld op mijn website. Wat dacht je van de frisse combinatie met zalm? Of zoute prosciutto? Wil je liever vegetarisch, dan kun je kiezen voor bietjes met peer.”

Groenten bij de lunch
”Koken is mijn passie. Maar ik begrijp ook dat lang en uitgebreid kokkerellen niet een mogelijkheid is. Mijn tip om met weinig moeite tóch gezond en evenwichtig te kunnen eten? Bewaar groenten niet alleen voor het avondeten. Verwerk ze eens in de lunch, zoals soep en salades. Of beleg wat rauwkost op je brood. Voor kleine huishoudens raad ik aan om grotere porties te koken en restjes in te vriezen. Zo heb je altijd een snelle , zelfgemaakte maaltijd achter de hand.”
Makkelijk & vers
”Inmiddels ben ik niet alleen online te vinden, maar ook op papier. In mijn nieuwste kookboek Makkelijk & Vers – maaltijden voor ieder seizoen deel ik recepten die mijn volgers van me gewend zijn: vers, en zonder poespas. Gemakkelijke, toegankelijke recepten, met genoeg variatietips voor vlees, vis en vegetarisch. Het is geweldig om te zien hoe mijn recepten dagelijks in keukens terechtkomen.”

Speciale actie voor Omringpashouders
Bestel je Brenda’s kookboek Makkelijk & Vers, dan ontvang je de handige maaltijdplanner (t.w.v. €7,95) helemaal gratis. Plaats beide artikelen in je winkelmandje en gebruik de code 2025omringBK bij het afrekenen. Let op: geldig t/m 31 mei 2025