Vrienden voor het leven

De vriendschap begon 41 jaar geleden. En nog altijd ziet de vriendinnengroep uit Enkhuizen elkaar elke maand. “Wij zijn nooit uitgepraat.” Een verhaal over barbies, vriendjes, avonden vol wijn en een groot gedeeld verdriet.

Meidenavond

Het is woensdagavond. Meidenavond. Eens in de maand komen de zes vriendinnen uit Enkhuizen samen. Vandaag zijn Kim (42) en Jacqueline (47) helaas verhinderd. Maar de rest is er. Gastvrouw Maartje, Marlinda, Anouk en Inge (allen 46 jaar). Wijn, hapjes en elkaar. Meer hebben ze niet nodig. “Nee, activiteiten doen we meestal niet”, aldus Marlinda. “Omdat we elkaar zoveel te vertellen hebben, gaan we liever borrelen. Wij zijn nooit uitgepraat.” Maartje: “We kennen elkaar al zo lang. Anouk en ik zijn vriendinnen sinds de kleuterschool. We gingen altijd bij elkaar logeren. Samen in bad, spelen met de barbies, dansen op Michael Jackson. Via de middelbare school kwamen Marlinda, Inge en Maaike erbij. En Jacqueline hebben we bij het vakkenvullen ontmoet.”

Wij zijn nooit uitgepraat

Lege plek

Maaike. Haar naam is genoemd.Maar ze is er niet meer.En dat doet nog altijd pijn, ook na 25 jaar. “Op haar negentiende is Maaike overleden bij een busongeluk op vakantie”, vertelt Inge. “Toen we daarna een keer samenkwamen, vroeg Maaikes zus Kim of ze ook mocht komen.” Marlinda: “We vonden het allemaal fijn om samen over Maaike te praten. Sindsdien is Kim blijven hangen. Ze heeft de lege plek van haar zus opgevuld.” Het verlies van Maaike heeft de groep alleen maar hechter gemaakt. Vriendschap in goede en in slechte tijden. Anouk: “We zijn er voor elkaar. Altijd.” 

Stiekem naar de kroeg

Goede tijden, die waren er door de jaren heen volop. “Op ons zeventiende zijn we met de allergoedkoopste tickets naar Parijs gegaan”, zegt Inge. “Een legendarische treinreis, die helemaal misliep.” Maartje: “En we zijn nog een keer van de camping weggestuurd.” Anouk: “We nodigden iedereen uit bij onze tent. Dat vonden de buren niet zo leuk.” De mooie herinneringen vliegen over tafel, terwijl de wijn nog eens wordt bijgeschonken. Samen achter de jongens aan. Samen stiekem bier drinken. Inge: “We gingen zogenaamd naar de kerksoos. Maar in plaats daarvan gingen we stiekem naar de kroeg.” 

Alles delen

Ruzies? Die waren er ook. Inge lacht. “Vooral over jongens.” “Als je vroeger ruzie had met één van de meiden, dan klaagde je vooral bij de rest van de groep”, vertelt Marlinda. “Nu spreken we het direct uit met diegene.” Hiermee komen we bij het geheim van hun vriendschap: openheid. Anouk: “We delen alles met elkaar. Niets is raar, alles is bespreekbaar.” 

Niets is raar, alles is bespreekbaar

Marlinda: “Onze vriendschap kan ik niet missen. Ik zou ook nooit ergens anders kunnen wonen en een nieuwe vriendengroep opbouwen. Wat wij hebben is uniek, met zo’n lang gedeeld verleden.” Maartje: “De ontwikkeling van puber naar twintiger, naar volwassen vrouw; we hebben het samen meegemaakt.” En als ze tachtig zijn? “Dan hoop ik dat we met z’n allen in Overvest zitten, de Omringlocatie hier in Enkhuizen”, lacht Inge. “Lekker samen klaverjassen.” 

Het feestbeest en het zonnetje

Binnen een vriendengroep heeft iedereen vaak een eigen rol. Ook bij de Enkhuizense vriendinnen. “We zijn heel verschillend, maar dat is helemaal oké. En iedereen kan zichzelf zijn,” vertelt Maartje. “Inge is de organisator. Ze is heel attent, degene die altijd een kaartje stuurt.” Dan kijkt ze Inge aan. “Jij bent de lijm.’ Inge is even geroerd. “Lief dat je dat zegt. Anouk is heel kleurrijk, creatief en altijd te laat. En ze kan goed luisteren.” “Je had altijd een kinderwens, Anouk”, vervolgt Maartje. “Zo fijn dat het gelukt is. En zo mooi hoe je hier nu van geniet.” Marlinda: “Daar genieten we allemaal van.” En Maartje? “Zij was vroeger de rebel”, vertelt Anouk. “Jong en onverantwoordelijk. Nu is ze pleegmoeder en heel verzorgend.” “Ze heeft zelfs een hond en een kat. Wie had dat gedacht!”, lacht Inge. “Marlinda was vroeger onze moeder. Ze gaf ons op de kop als we het weer eens te bont hadden gemaakt. Nu is zij het feestbeest dat naar alle festivals gaat. Jacqueline is de lieverd; ze denkt altijd aan anderen. Kim is de wijze, zij is altijd heel verstandig. En als Kim binnenkomt, dan schijnt de zon.” 

En met haar straalt Maaike van boven mee. 

Wist je dat…

De vriendinnengroep een sterke band heeft met Omring? Inge werkt op het hoofdkantoor van Omring in Hoorn als facilitair manager van Het Baken en de thuiszorglocaties. Kim heeft twintig jaar als vrijwilligerscoördinator gewerkt bij Omring, waar Marlinda’s moeder actief was als vrijwilliger. Maartje had haar eerste baan bij Overvest en Anouk heeft stage gelopen bij Nicolaas in Lutjebroek. Toen Maaike op 19-jarige leeftijd overleed, werkte ze als activiteitenbegeleider in Overvest. “Er heeft in Overvest nog jaren een foto van haar gestaan met een kaarsje erbij”, aldus Inge. “Ook daar zijn ze Maaike niet vergeten.” 

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij