Vakantie zonder zorgen

Inspirator. Ambassadeur. Omring-collega. En ziek. Helen was 30 jaar toen ze de diagnose MS kreeg. Verschrikkelijk, maar het heeft haar ook veel positiefs gebracht. Zoals een nieuwe hobby: schrijven. En het feit dat ze geen uitdaging uit de weg gaat, bijvoorbeeld op vakantie gaan. 

“Vakantie is iets waar veel mensen naar uitkijken. Een moment van ontspanning met daarbij het motto: niets moet en alles mag. Deze vakantie is voor mij de eerste keer dat ik mijn koffers pak met een nieuwe reisgenoot. En we noemen hem: Brem Brem.”

Inklapbare scootmobiel

Daar gaan we. Mijn vriend Hein, Brem Brem en ik. De reisbestemmingen zijn Duitsland en Tsjechië. Van alles gaat in de koffer. En in de auto, waaronder Brem Brem: de inklapbare scootmobiel. Lopen is en blijft een dingetje, zeker met de afstanden die we gaan afleggen. Ik wil niet dat Hein zich zorgen moet maken om mijn spaghettibenen die zich te pas en te onpas aandienen. Ik wil dat de vakantie voor ons allebei genieten wordt! Dat Brem in de auto ligt, geeft me een gevoel van vrijheid. En dat goede gevoel zorgt ervoor dat ik meer zin heb in de vakantie. Een moment van plezier, maar ook een moment van herijken en herschikken van mijn bagage. Of eigenlijk ónze bagage. Want ook voor Hein zijn dingen anders geworden. Het boeken van de vakantiebestemming, de hotels, het regelen van concertkaartjes. Alles vraagt om doordenken, vragen stellen en antwoorden zoeken. Iets wat meer en meer zichtbaar wordt. 

Ons vakantieverblijf in Tsjechië is werkelijk prachtig! In de natuur, van geen mens heb je last. Maar, mensen die wel eens in Tsjechië zijn geweest weten het: er is daar niets vlak. Bergje op bergje af, overal oneffen terrein. Het is zoeken, onderzoeken en vooral niet opgeven. Ondanks dat zoveel zaken anders zijn geworden, hebben Hein en ik tijdens deze vakantie gelachen, gebaald, gedacht en gesproken. Gesproken over wat was, is en wat nog gaat komen. 

Reisgenoot met MS

Vakantie met reisgenoot MS, het is inderdaad anders. Maar ja, in het leven met MS zijn er zóveel zaken anders dan voorheen. De realisatie dat de verandering blijvend is, maakt me soms angstig en verdrietig. Maar wanneer ik door de vakantiefoto’s op mijn telefoon scrol, zie ik wat we allemaal hebben gedaan en gezien. Dan ben ik oprecht trots. 

Na deze vakantie ruil ik Brem in voor een nieuwe ‘scoot’: de MS3000. Toeval? Nee, het moet zo zijn. Het mooie van deze scoot is dat hij inklapbaar is en dat je hem direct in je auto kunt zetten. Geen gedoe met losse onderdelen, geen zware, logge delen die moeilijk te hanteren zijn.  Op een regenachtige zondag rol ik naar onze auto. Ik klap mijn net aangeschafte nieuwe scoot in en er blijft een handzaam pakketje ter grootte van een kleine koffer over. Hein en ik kijken elkaar aan. Hij geeft me een knuffel en een kus op mijn voorhoofd: ik voel zijn trots. Op naar rollende vrijheid!”

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij