Gezond genieten van de zon

De zomer betekent lekker naar buiten! De zon geeft ons energie en een gezond kleurtje. Als we maar verstandig omgaan met de straling en onze huid beschermen en hydrateren.

Hoe zit het nu met… vitamine D?

Onder invloed van zonlicht maakt ons lichaam vitamine D aan. Als je elke dag een half uur buiten komt met je handen en hoofd onbedekt, dan is het in de zomer niet nodig om een vitamine D-supplement te slikken. Heb je een donkere of getinte huid, kom je niet voldoende buiten of ben je een vrouw boven de 50 jaar? Dan heb je dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig via een supplement. Zo behoud je sterke botten en tanden, een goede weerstand en een soepele werking van je spieren. 

Smeren, smeren, smeren

Naarmate we ouder worden, ontstaan er vaker pigmentvlekken, onder andere in het gezicht en op de handen. Deze bruine verkleuringen zijn een gevolg van te veel zon. De huid maakt melanine aan om de warmte te absorberen en zich zo te beschermen. Smeren met SPF 50 (factor 50) is een must om pigmentvlekken zo goed mogelijk te voorkomen. 

UV WAT?

Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA en voor 5% uit UVB. UV staat voor UltraVioletstraling. Het verschil: A dringt diep door in de huid en zou je kunnen vertalen als ‘aging’, ofwel huidveroudering. B dringt minder diep door in de huid en zorgt juist voor ‘burning’, ofwel verbranding. Kies dus voor goede zonnebrandcrème die je tegen beide beschermt. En niet alleen om verbranding te voorkomen.

Top 5 verkoeling

  • Neem een lauwe douche en naar behoefte een voetenbadje.
  • Zorg voor een ventilator of waaier voor de hete uurtjes.
  • Koel huis: sluit overdag deuren en ramen en zet ze ’s avonds juist open en laat doorwaaien.
  • Draag katoenen of linnen kleding en slaap onder een (zomer)dekbed of laken.
  • Vermijd de zon tussen 11.00-15.00 uur en doe een verkwikkend middagdutje onder een boom. 

Houd je vocht vast?

Bij warm weer gaan de bloedvaten meer openstaan en kan vocht zich ophopen in je lichaam. Met name in de voeten, enkels en onderbenen. Het klinkt tegenstrijdig, maar blijf juist voldoende drinken. En kom in beweging voor een betere doorbloeding en vochtafdrijving. 

H2O is je vriend

Zon en warme temperaturen zorgen voor uitdroging. Niet alleen van de huid, maar in je hele lichaam. Voldoende drinken is noodzakelijk om de vochtbalans op peil te houden. 

  • Hoeveel? 2 liter per dag 
  • Hoe? Ongeveer 1 glas water per uur, ook als je geen dorst hebt 
  • Wat? Water (!), kruiden- of ijsthee, light frisdrank. 

Water met smaak

Maak je eigen kan smaakwater met stukjes vers fruit, munt, gember… Staat leuk, drinkt heerlijk weg. Ananas, bleekselderij, komkommer, peterselie en jeneverbessen werken vochtafdrijvend. 

Tot slot

Let op elkaar bij warm weer. Door chronische ziekten en medicijngebruik hebben ouderen sneller en vaker last van hitte en uitdroging.

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij