Van badkuip naar woonschip

In de museumhaven van Hoorn wonen Dorien de Bruijne en haar vrouw op een stalen kraak uit 1902. Het varend erfgoed verkeert in sublieme staat. Een heel verschil met zesentwintig jaar geleden, toen zij het kochten. “Het was één grote verroeste badkuip.” 

Stalen kraken zijn grote vrachtzeilschepen uit de negentiende en twintigste eeuw. “Die van ons vervoerde suikerbieten, rijst en aardappels. Vooral tussen Amsterdam en Wormerveer”, weet Dorien. “Begin twintigste eeuw, toen groot transport nog alleen over het water kon, heeft ons schip bijgedragen aan de opbouw van ons land. Dat is toch een geweldig idee?”

Oude glorie

In 1995 tikten Dorien en haar vrouw het schip – Disponibel genaamd – op de kop. Destijds woonden zij in een flat in Alkmaar. “Het leek ons fantastisch om een charterboot te exploiteren. Dus wij op zoek. We vonden deze kraak in het magazine Schuttevaer. Toen we haar in het echt zagen, dachten we meteen: wauw, hier kunnen we ook een woonschip van maken! We besloten haar in oude glorie te herstellen. Van dit type zijn er nog maar een paar.”

Handige handen

Het vijfentwintig meter lange gevaarte kostte slechts vijfduizend gulden. “Disponibel zag er dan ook verschrikkelijk uit. Eén grote verroeste badkuip”, lacht Dorien. “Ze had geen motor, geen mast, geen zwaarden, geen dekken, geen roer. Op een Zaanse werf mochten we haar restaureren. Het meeste hebben we zelf gedaan. Mijn vrouw had het lassen snel onder de knie. Wat haar ogen zien, maken haar handen.” 

Beruchte race

In 2010, na vijftien jaar klussen, was het monument voltooid. Nadat ze heel Noord-Holland varend hadden afgezocht naar een vaste ligplaats, kregen ze een plekje in de museumhaven van Hoorn. “Een heerlijke stek, dicht bij het centrum en tussen andere authentieke schepen. We zeilen ook nog regelmatig. In de zomer met z’n tweeën, dat is hard werken. Ook zeilen we elk jaar een paar wedstrijden. Tijdens de beruchte Mattenschippersrace, in de Kop van Overijssel, hebben we wel veertien man aan boord.” 

Blik op de toekomst

Net als een groot huis vraagt ook een groot schip het nodige onderhoud. In de toekomst willen Dorien en haar vrouw dan ook kleiner wonen. De aanpakkers wachten niet af. “Momenteel restaureren wij een ander zeilschip. Compacter, praktischer… levensloopbestendiger”, lacht Dorien. “Dan dragen we de Disponibel over aan de volgende generatie. Hopelijk mogen er nog vele volgen.”

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij