Tiendaags verrassend genietfestijn

Al jaren gaat Aagganna van Buren (77 jaar) uit Blokker naar het Oerol Festival op Terschelling. “Het is een echt familiegebeuren en er liggen dan ook inmiddels vele herinneringen, óók aan bijzondere optredens.”

Tot drie jaar geleden ging Aagganna altijd samen met haar man naar het festival: “Mijn broer en zus komen altijd met de boot, onze zoons arriveren met hun gezinnen en ook andere familieleden schuiven aan bij deze traditie. Altijd reuzegezellig. Helaas is mijn man drie jaar geleden overleden. In coronatijd ging Oerol niet door, maar hebben we zijn as uitgestrooid op het eiland. Er staat ook een bankje aan een fietspad, met zijn naam erop. Vorig jaar ben ik zonder hem naar het festival gegaan, maar zo is hij er toch een beetje bij. Gelukkig had ik mijn familie om me heen en was er een verrassend leuk programma.”

Leuke mix aan voorstellingen

Oerol is een verbastering van ‘overal’, doelend op het vee dat overal kon grazen. De voorstellingen bestaan uit muziek, theater,  straatoptredens, kunst: alle creatieve uitingen – uit binnen- en buitenland, solo of als groep – komen hier samen. En je komt op bijzondere plekken, waar je anders niet komt, vindt Aagganna: “De één vindt dit leuk, de ander dat, en een nichtje verzamelt alle wensen en regelt de tickets. Zo ontstaat er een leuke mix. En als je ter plekke alsnog naar een bepaald optreden wilt, dan kun je kaarten bijbestellen. Na een optreden gaat het van : ‘Wat vond jij ervan?’ en ‘Ik heb dit en dat eruit gehaald.’ En soms is het alleen de beleving van het optreden. Het geeft diepgang aan je bezoek.”

Eten, chillen, dansen

Ook de editie van 2022 was weer afwisselend en gezellig. “Je komt onderweg ook spontaan straatartiesten tegen. Voor je het weet, staat er een grote kring mensen omheen. Ook zijn er verschillende ontmoetingsplekken. Zoals De Betonning op West. Er ligt zand, voor  een zomers strandgevoel en er treden allerlei bands op. Je kunt er drinken, eten, chillen en dansen. En bij de Wierschuur is ook altijd van alles te doen. Kortom, er is tijd tekort.” 

Vaste prik, open sfeer

De familie verspreidt zich als vanzelf een beetje. En als je een ochtendje of middagje niets wilt doen, dan is dat ook goed. Na al die jaren is het dus nog altijd vaste prik om naar Oerol te gaan. “De sfeer is heel open. Je spreekt ook andere mensen en maakt makkelijk contact. Een echte ontmoetingsplek. En we blijven ons verwonderen en verbazen over al dat creatiefs! Wij blijven genieten van dit jaarlijkse festival, samen met heel veel andere mensen.” 

Tips van Aagganna

  1. De brieven van Mia
    “George en Eran spelen elk jaar op Oerol, maar ook in de Nederlandse theaters. Zij maken heel mooie theatervoorstellingen met interessante thema’s. Echt een aanrader om naartoe te gaan. Wij zagen de voorstelling ‘De brieven van Mia.” 
  2. Joop Mulder
    “In 2021 overleed Oeroloprichter Joop Mulder. Hij zat sinds enkele jaren niet meer in de organisatie van Oerol, maar maakte wel nog, samen met Mark van Vliet, een bijzonder object: De Streken. Het is de bedoeling dat dit elk jaar wordt opgebouwd en ook ná het festival blijft staan tot ca. eind september, mits het weer het toelaat. Bij Oosterend aan de wadkant kom je via een loopbrug op het wad. Hier is een ‘bloem’ geconstrueerd, die open- en dichtgaat met eb en vloed. Je kunt erbij gaan zitten, maar er ook in. Een bijzonder eerbetoon aan Joop Mulder.” 

Over Oerol

Tien dagen lang is Terschelling het podium voor alle vormen van theater, dans en muziek. Het festival, dat het hele eiland beslaat, trekt zo’n 55.000 bezoekers. 1981 was het jaar waarin Oerol werd opgericht en met uitzondering van de coronajaren trekt dit festival jaarlijks publiek vanuit heel de wereld.

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij