Verantwoord sporten

We weten het allemaal: beweging is belangrijk. Ook als je ouder bent. Want het is goed voor je lichaam en verbetert je nachtrust en mobiliteit.

Oud-prof bokser

Ronald Vos is oud-profbokser. Hij startte tien jaar geleden met zijn Bikkeltraining. Zeven dagen per week, het hele jaar door, kun je hier terecht voor gevarieerde sportlessen in de buitenlucht. Voor deelnemers vanaf 55 jaar is er een speciaal Bikkelprogramma. “Iedereen  kan meedoen, ongeacht niveau, leeftijd of gewicht. Vergeet niet: bewegen is op mentaal niveau een fijne uitlaatklep en onderschat  vooral het sociale aspect niet.” 

Neem je leeftijd in acht

Ook als je ouder bent, kun je meer dan je denkt. Dat geldt voor Ronald zelf ook: “Het gaat erom dat je verantwoord beweegt en je leeftijd in acht neemt. Waar je ook sport: het is belangrijk om te melden of je last hebt van blessures of beperkingen. Je krijgt dan  vervangende oefeningen. En geef het ook vooral aan als je medicatie gebruikt. Een goede trainer houdt hier rekening mee.” Zo kunnen of willen niet alle seniorsporters hardlopen. Probeer dan powerwalken, heel effectief. Mobiliteitsoefeningen zijn goed om de gewrichten soepel te houden. 

Eenzaamheid doorbreken

Ronald noemt, naast het bewegen zelf, het sociale karakter: “Sporten zie ik als de hoeksteen van de samenleving. Mensen worden soms 
eenzamer naarmate ze ouder worden. Dan kan sporten met een groep een goede manier zijn om dit te doorbreken. Je doet het samen en trekt elkaar bovendien naar een hoger niveau. Het is de bedoeling dat je blij naar huis gaat. Want mentaal fit blijven: ook dat is een positief effect van beweging.”  

Iedereen kan sporten

Niet in groepsverband, maar op je eigen manier en tempo in beweging komen? Spreek af met een vriend(in) om samen te wandelen of 
fietsen. Neem de trap in plaats van de lift en doe lopend je boodschappen, máák dat ommetje. Laat je niet weerhouden door het weer. De buitenlucht doet iedereen goed. Ronald: “Excuses als te oud, te zwaar of te druk? Verschuil je er niet achter. Ieder mens kan sporten!” 

Zie de video hieronder met tips van Ronald!

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij