Ongedwongen culinair genieten – Kerstmis met Ron Blaauw
Ron Blaauw is een bekende naam in de Nederlandse culinaire wereld. Met zijn ‘Ron Gastrobar’- restaurants draait het om genieten van hoogwaardige gerechten in een ongedwongen sfeer. De feestdagen zijn voor Ron een periode waarin hij de balans zoekt tussen zijn passie voor koken en het doorbrengen van tijd met zijn gezin.
Herinneringen
Als Ron nadenkt over hoe kerst vroeger voor hem was, komen de herinneringen snel boven. “Vroeger ging het echt om samen zijn,” vertelt hij. “Mijn moeder maakte altijd een speciale tulband met rozijnen en een overheerlijke aardbeienpudding. Ook aten we vaak konijn met daarbij aardappels en groente. Iedereen kwam netjes gekleed naar het kerstdiner, en opa en oma schoven ook aan. De dagen tussen kerst en oud en nieuw werden gevierd met oliebollen en gezellige momenten met de hele familie.”
Relaxter
De horeca is tijdens de feestdagen vaak een hectische plek. “Toen ik nog een tweesterrenrestaurant had, werkten we met kerst altijd door. Lunch, diner, alles moest perfect zijn,” vertelt Ron. “Soms voelde je dat mensen meer uit verplichting dan uit plezier kwamen, en dat kon de sfeer wel eens drukken.” Tegenwoordig is het anders. “Met de Gastrobar-formule zijn we nog steeds open, maar we hebben geen vast kerstmenu meer. Dat maakt het voor iedereen, inclusief mezelf, veel relaxter.”
Thuis
Sinds een paar jaar is Ron steeds vaker thuis rond de feestdagen: “Soms nodigen we vrienden uit, gaan we naar familie of gaan we uit eten. Het belangrijkste is dat we het samen doen, zonder verplichtingen.” Hoewel hij chef-kok is, staat Ron niet altijd zelf in de keuken. “Ik vind het heerlijk om te koken, maar het moet wel leuk blijven. Veel mensen maken het zichzelf met de feestdagen veel te moeilijk. Ze gaan dan opeens ingewikkelde gerechten proberen. Mijn tip? Houd het simpel en bereid zoveel mogelijk van tevoren voor.” En ook met kinderen aan tafel kan het heel gezellig zijn. “Gebruik bijvoorbeeld een papieren tafelkleed waarop iedereen mag tekenen, of wensen voor het nieuwe jaar op kan schrijven. En vermijd zware gesprekken aan tafel. Het moet vooral gezellig zijn.” Ron Blaauw heeft geleerd dat kerst niet perfect hoeft te zijn. Of je nu thuis een simpele maaltijd maakt of uit eten gaat, het draait om het samen zijn met mensen die belangrijk voor je zijn. “Dat is wat kerst bijzonder maakt,” zegt hij. “Geniet van het moment, en maak er samen een mooie tijd van.”

Mijn tip? Houd het simpel.
DJ
En wat als deze gerenommeerde Nederlandse chef-kok zijn uitdaging niet in de horeca had gevonden? Ron vertelt lachend: “Dan was ik dj geworden. Vroeger draaide ik plaatjes bij piratenzenders in Hoorn. Muziek is altijd een passie gebleven. Een goed menu op bouwen is net als een dj-set: het moet een opbouw hebben met rustige stukken en uitschieters. Het draait allemaal om beleving en emotie.”

Recept van Ron Blaauw –
gebrande kool met merg
Dit recept voor gebrande kool met merg is een van Rons favorieten uit het jubileumboek 10 Jaar Ron Gastrobar – perfect voor de decembermaand.
Eet smakelijk!