Verlies van urine of ontlasting?

Ongewild verlies van urine en/of ontlasting heeft grote impact op het leven. En de drempel om hierover te praten is vaak hoog. Onze tip: vraag om hulp, want voor iedereen is verbetering mogelijk! Bij Omring staan de continentieverpleegkundigen voor jou klaar.

Specialist aan het woord

“Incontinentie is niet een eenduidig probleem, maar een symptoom van dat er iets aan de hand is”, vertelt continentieverpleegkundige Jessica Duineveld. Binnen Omring is zij specialist op dit gebied, samen met haar collega’s Ageeth Greuter en Jamy Quakernaat. “Helaas wordt het – zeker bij vrouwen – gezien als iets ‘dat erbij hoort’ op zekere leeftijd. We menstrueren, we raken in de menopauze en daarna kan het zijn dat je incontinentiemateriaal moet gebruiken. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn.” 

Oorzaken incontinentie

Vaak is urineverlies het gevolg van stressincontinentie. Dit heeft overigens niets met psychische stress te maken. “De spieren in het weefsel zijn dan verzwakt”, vertelt Jessica. “Daardoor verlies je urine als je tilt, hoest of sport. Dit komt op jongere leeftijd voor na een vaginale bevalling. Hier herstel je vaak van, maar als je ouder bent kunnen de klachten terugkomen of verslechteren.” Een andere oorzaak is overloopincontinentie. “Dit ontstaat doordat je de blaas niet goed kunt laten leeglopen. De blaas gaat dit vervolgens zelf regelen.” 

Blaas vol!

Het komt ook voor dat mensen verkeerd plasgedrag hebben aangeleerd. Bijvoorbeeld door preventief te plassen. “Hierdoor komt het signaal ‘blaas vol!’ te vroeg door. Het gevolg is dat je je plas niet kunt ophouden en al een urinelozing hebt vóórdat je blaas de normale vulling heeft bereikt. Ook kan bepaalde medicatie de incontinentie verergeren. Wij kunnen overleggen met een arts hierover.” 

Afspraak thuis

Wil jij erachter komen wat de oorzaak van jouw probleem is? Neem dan contact op met de continentieverpleegkundigen van Omring. Jessica: “Wij plannen vervolgens een afspraak van één tot anderhalf uur in bij jou thuis. We gaan samen achterhalen wat er aan de hand is en wat hiervan de oorzaak is. Ook kijken we of er verbetering mogelijk is.” Gebruik je al hulpmiddelen? Dan kijkt de continentieverpleegkundige of dit de juiste zijn. “Maandverband of een inlegkruisje is iets heel anders dan incontinentieverband. We geven instructies over het aanbrengen ervan.”

Incontinentie: de cijfers

  • Ruim 3,5 miljoen – mensen in Nederland heeft plasklachten. 
  • 1 miljoen – mensen heeft last van een overactieve blaas.
  • 0,5 miljoen – mensen van boven de 60 jaar is incontinent voor urine.
  • 29% – van de zelfstandig wonende vrouwen boven de 60 jaar heeft minimaal 2 keer per maand ongewild urineverlies. Bij de mannen boven de 60 jaar is dat 9%.

Op naar verbetering

Daarnaast zijn er nog tal van andere oplossingen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan een andere leefstijl of dieet. En wat niet iedereen weet: er bestaan ook externe katheters, darmspoelingen of anaal-tampons. Jessica: “Ook het inschakelen van een bekkenbodemfysiotherapeut kan zinvol zijn. Die helpt jou om door middel van gerichte oefeningen de spieren in het weefsel versterken. Zo kun je zelf het ophouden al aanzienlijk verbeteren.” En het mooie is: vaak wordt het vergoed door de zorgverzekeraar. Dát scheelt! 

Luisterend oor

Jessica en haar collega’s merken dat cliënten blij zijn dat hun probleem serieus wordt genomen en dat er een luisterend oor is. “Zonder hulp kan incontinentie leiden tot onder meer sociale isolatie, financiële problemen en/of huiddefecten. Dit willen we voorkomen en verhelpen met onze service. Of het nu gaat om de klachten, doorverwijzing, het opvangmateriaal of vergoedingen: voor iedereen is er verbetering mogelijk.” 

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij