Gitaarles voor beginners
Gitaar leren spelen? Díe uitdaging wilde Ruud de Boer (62) uit Zwaag wel aangaan. Ook al noemt hij zichzelf amuzikaal en zag hij op tegen noten leren lezen. “Maar tegenwoordig is er een makkelijkere manier om muziek te lezen.”
Tijd voor iets nieuws
“Ik heb geen gevoel voor dansen en ook niet voor muziek”, aldus Ruud. “Maar ik verkeer in de luxe omstandigheid dat ik met pensioen ben. Ik heb de tijd om iets nieuws te proberen. Een leuke uitdaging dus om gitaarles te nemen. Alleen dat noten lezen zag ik als een handicap. Dat zou tijd gaan kosten om te leren… Maar tot mijn blijde verrassing is er tegenwoordig een laagdrempeligere manier om muziek te lezen. Met zogenaamde ‘tabs’ zie je heel eenvoudig waar je je vingers neerzet op de hals van de gitaar. Ook zie je welke snaren je aanslaat met de andere hand. Dat moest lukken!”
Iedereen kan het
Gitaarleraar Ferdinand van Van Meurs Muziek, zorgde voor een akoestische oefengitaar voor beginners. Ook heeft hij Ruud twee lessen aangeboden. “In de eerste les kreeg ik uitleg over hoe ik de gitaar moet vasthouden. Ook kregen de snaren namen. Van boven naar beneden: E, A, D, G, B, E.” (Een handig ezelsbruggetje: Een Aap Die Geen Bananen Eet.) Vervolgens ontdekte Ruud de genoemde ‘tabs’. “Een heel sterke methode. Het stelt iedereen in staat om muziek te leren spelen. Wij begonnen met – hoe kan het anders – Vader Jacob. Dat ging al vrij snel heel aardig. Het moeilijkste vond ik nog om uit te vinden hoeveel druk je op de snaren zet. Dat ziet er simpel uit. Maar als je het zelf doet, dan merk je dat je hier oefening in nodig hebt.”
Muziek op latere leeftijd
Staat een instrument (leren) bespelen op jouw verlanglijst? Goed nieuws! De meeste muziekinstrumenten zijn geschikt om mee te beginnen op latere leeftijd. Je kunt er al snel een melodietje op spelen. Zolang je maar gemotiveerd bent. Ook is het van belang dat je – zeker in het begin – een halfuur per dag kunt en wilt oefenen. Muziek maken heeft allerlei voordelen. Hier heb je ook op latere leeftijd veel profijt van.
Elke dag oefenen
Ruud oefende elke dag vijftien tot twintig minuten op zijn gitaar. “Het is een heel ontspannen tijdverdrijf. Ik merkte dat ik lekker in mijn eigen wereld zat. Als ineens de telefoon ging, dacht ik: nee hè, ik zit er net lekker in. Ik hield geen vingers meer over, dat snap je. Maar ik genoot van het fröbelen en knoeien met de gitaar.” In les twee leerde Ruud meer over de techniek. Toch gaat gitaar spelen het niet worden voor hem. “Vooraf wist ik niet wat me te wachten stond. Ik weet nu dat je ook op oudere leeftijd heel goed muziek kunt leren maken. Alleen mijn passie ga ik er niet in vinden.”
Leunen en luisteren
En dat maakt ook niet uit. Uitproberen wat bij je past, dat geeft het leven sjeu. Zo is Ruuds grote hobby hardlopen. “Ik start mijn dag met een rondje van één tot anderhalf uur. Dat geeft mij energie.” En genieten van muziek? Dat blijft hij doen, maar dan als luisteraar. “Ik houd erg van ouderwetse soulmuziek. Van The Temptations bijvoorbeeld. Héérlijk! We hebben thuis altijd de radio aan. Ik luister naar van alles, zo lang het maar geen keiharde heavy metal is. Muziek zorgt voor ontspanning. Ik kan lekker achteroverleunen in mijn stoel en luisteren. En als ik er zin in heb? Dan gaat de volumeknop omhoog!”