Judith doet aan crossfit

In beweging blijven is een goede manier om aan uw gezondheid te werken. Zo doet Judith sinds een jaar aan CrossFit. “Ik deed een proefles en was meteen verkocht.”  

Judith de Paauw (62), in haar werkzame leven regiomanager, handbalde vanaf haar tiende jaar. Ook deed ze aan softbal.  tegenwoordig vindt ze het heerlijk om te tennissen en te wandelen. “Vorig jaar vroeg mijn dochter me mee naar CrossFit  Hoorn. ‘Dat is voor jonge mensen’, zei ik. Maar door haar enthousiasme liet ik me toch overhalen tot een proefles. Ik was meteen verkocht. Ik volg drie keer per week een training. Het liefst ga ik in de ochtend. Je hebt de hele dag profijt van die  frisse start.”

Krachtige spieren

CrossFit is een vorm van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert. “Elke training is anders. Van krachtoefeningen tot conditietraining. En met gewichten of andere materialen”, vertelt Judith. “Voorheen sjokte ik vijftig meter, nu ren ik zonder problemen zeshonderd meter. Steeds daag ik mezelf uit op een manier waarvan mijn lichaam blij wordt. Ik voel mijn spieren in kracht toenemen en het is prettig om zo in beweging te zijn. Anders dan bij tennis, waarbij het meer draait om het spelelement, een paar mooie punten scoren en daarna koffiedrinken.” 

Eigen tempo

Iedere deelnemer doet de CrossFit-training op zijn of haar eigen niveau. Judith: “We worden goed begeleid, ook qua houding. Ik hoef op mijn leeftijd niet meer als een ‘zwaantje’ in de ringen te hangen of met autobanden te gooien. Dan krijg ik een alternatieve oefening,  die voor mij net zo uitdagend is. Het geeft me zelfvertrouwen om de trainingen te voltooien, ook al ben ik één van de ouderen in de groep. De leeftijdsverschillen vallen hier weg. We moedigen elkaar aan, want we doen het mét elkaar. Maar vooral voor onszelf.” CrossFit is inmiddels niet meer weg te denken uit Judiths leven. “Ik heb het – naast tennis en wandelen met de hond – opgenomen in mijn dagelijkse structuur. Dat is zeker van belang als je een zittend beroep hebt, zoals ik, of als je veel thuis zit. Het heeft zo veel positieve effecten. Ik kan het iedereen aanraden om op deze uitdagende manier fit te blijven.” 

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij