Start de dag met een frisse duik

In de zomer zwemmen veel mensen graag in open water. Maar Corrie Bezuijen (73) uit Den  Helder? Die begint in mei  al met een  dagelijkse duik in zee. “Dat geeft mijn dag zo’n positieve boost.” 

Van mei tot en met oktober zwemt Corrie elke ochtend in zee bij Huisduinen. Ze is hier acht jaar geleden mee begonnen. “Via een bekende kwam ik in contact met een clubje mensen die dagelijks in zee zwemmen. Vanaf dag één ben ik groot fan”, vertelt Corrie enthousiast. “We zijn aangesloten bij Zwemvereniging Marsdiep, omdat zwemmen in open water – en zeker in zee – niet zonder risico is. “Onze vereniging, die bestaat uit 150 leden, legt voor de kust zwemlijnen uit. Tussen deze lijnen kun je veilig zwemmen. Ook heb je houvast, mocht dat nodig zijn. Het weer is soms onstuimig en er kan stroming staan. Daarom zwemt niemand alleen. Elke ochtend om negen uur verzamelen wij met een aantal leden op de dijk, waarna we samen het water in gaan.”

Bijna nooit ziek

De oudste deelnemers zijn maar liefst 89 en 90 jaar oud. Ook zij zijn elke ochtend van de partij.  “Het zwemmen an sich is al heel fijn. Ik krijg er ontzettend veel energie van en het zeewater is goed voor je huid. En wij zijn bijna nooit ziek, dus het is goed voor je weerstand. Ook het sociale aspect is belangrijk. Onze club bestaat uit heel diverse types. Dat geeft een extra dimensie aan deze fijne ochtendroutine.”  

Koud water

Deert het koude water Corrie niet? “Het gekke is dat dat helemaal geen rol meer speelt. Ik wil gewoon zo graag zwemmen. Natuurlijk is het best even wennen aan het begin van het seizoen; het water is dan maar 13 of 14 graden. De eerste keer gaan we ook alleen even dompelen, maar al snel trekken we onze eerste baantjes en ben je weer gewend aan de temperatuur.”

Het geeft mijn dag zo’n positieve boost.

Verslaafd

Er zijn dagen dat het clubje het water niet in gaat. “We hebben één dame in ons midden die al meer dan 45 jaar zwemt. In één oogopslag ziet zij of het water veilig is. Stormt het erg of staat er een sterke stroming? Dan gaan we het water niet in. Veiligheid staat voorop, altijd!” Corrie is blij dat het seizoen weer is begonnen. “Ik ben er eigenlijk een beetje aan verslaafd geraakt. Het geeft mijn dag zo’n positieve boost. Ik kan het echt iedereen aanraden.”  

Tips voor een frisse duik

Als iemand weet hoe, waar en wanneer je veilig kunt zwemmen, dan is het zwemgoeroe Susan Houbraken wel. Als expatkind zwom ze van jongs af aan al op verschillende plekken over de hele wereld. Met al haar kennis over buitenwater geeft zij nu zwemtraining. Hieronder deelt ze haar belangrijkste tips.

  • Check altijd op zwemwater.nl of het water veilig is. Als je op een officiële zwemwaterplek gaat zwemmen, weet je zeker dat het veilig en verantwoord is. Houd bij zwemmen in zee altijd rekening met stroming en 
    muien!
  • Check de weersvoorspelling. Je kunt bijna altijd zwemmen, behalve met onweer. Dat is levensgevaarlijk, omdat de bliksem het hoogste punt zoekt. In het water is dat jouw hoofd.
  • Pak je zwemtas goed in en neem voldoende water mee om jezelf te hydrateren. Tijdens het zwemmen zweet je en verlies je vocht. Is het ook maar enigszins zonnig? Smeer je dan in met een goede zonnebrand.
  • Ga je afstanden zwemmen? Neem dan een zwemboei mee. Zo ben je goed zichtbaar voor de  recreatievaart.
  • Begin je vroeg in het voorjaar met zwemmen? Wees je dan bewust van het koude water en start niet onvoorbereid. En vergis je niet als het buiten lekker warm is; hoe warmer het op de kant is, hoe groter het temperatuurverschil met het water. Juist in de zomer!

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij