Drie keer duurzaam shoppen

Door kleding een tweede leven te gunnen, doe je de wereld en jezelf een groot plezier. Dat vinden Laura, Tineke en Renate. Met hun tips vind jij een duurzame, betaalbare en unieke outfit, ook voor de feestdagen!

Het voelt echt als een cadeautje!

Laura shopt bij…

…Vinted! Laura Kauw is een groot liefhebber van het platform Vinted, waar iedereen zelf kleding kan kopen én verkopen. “Ik las ooit dat er genoeg kleding is geproduceerd om de hele wereldbevolking
twintig jaar lang te kleden. Terwijl fast-fashion ketens om de paar weken nieuwe collecties blijven lanceren. Reden voor mij om bewuster om te gaan met mijn kledingkast. Eerst bracht ik kleding
die ik niet meer droeg naar een kledingcontainer voor goede doelen. Maar ik heb begrepen dat het dan vaak niet goed terechtkomt. Vinted biedt de mogelijkheid om kleding een tweede leven te geven. Een paar jaar geleden startte ik met het verkopen van kleding. Nu houd ik zo’n twee keer per jaar een ‘Vinted-dagje’. Dan zet ik alles wat ik kwijt wil op de foto, om het voor verkoop aan te bieden. Ik spaar daarna de verkochte kledingstukken op en breng het in één keer naar een verzendlocatie.”

“Inmiddels koop ik zelf bijna al mijn kleding via Vinted. Als je weet wat je smaak is en je maat, dan kun je gericht zoeken. Of personen volgen van wie je vindt dat die leuke kleding verkopen. Als je het moeilijk vindt om te zoeken, begin dan eens bij een merk dat je graag draagt. Een heel enkele keer pas ik iets niet. Maar ik let er altijd op of ik iets kan doorverkopen of doorgeven. En de
verpakkingsmaterialen bewaar ik voor als ik zelf iets wil opsturen. Dat maakt het duurzamer. Daarbij
is het goed voor je portemonnee. Je kunt altijd een lager bod uitbrengen, bijvoorbeeld als iets al langer online staat, of kiezen voor bundelkorting. Wat het nog leuker maakt, is dat verkopers vaak hun best doen om het mooi te verpakken, soms met een lief briefje erbij. Zo voelt het echt als een cadeautje!”

Vinted & duurzaam

Als je iets koopt via Vinted of een andere online tweedehands kanaal, moet het nog worden verzonden. En in veel gevallen ook worden opgehaald. Is dat wel zo duurzaam? Misschien
niet helemaal. Maar volgens rekenmodellen van verschillende onderzoeksbureaus zou je alsnog 95 tweedehands T-shirts kunnen kopen om dezelfde impact te hebben van één nieuw shirt.

Duurzaam shoppen - Tineke

Het is vriendelijk voor de portemonnee én je hebt een uniek stuk!

Tineke shopt bij…

…’t Glop! Tineke Kaarsemaker is al jaren vaste klant bij vintage kledingwinkel ’t Glop. Maar liefst 90 procent van haar kledingkast is tweedehands. “Er is al te veel kleding in de wereld. Dus vintage shoppen maakt mij drie keer blij. Het is goed voor het milieu om kleding een tweede of zelfs derde leven te geven, het is vriendelijk voor de portemonnee én je hebt altijd een uniek stuk. Je moet er natuurlijk een beetje oog voor hebben en er de tijd voor nemen. Ik loop graag even binnen na mijn werk, niet altijd met een doel. Even de rekken met kleding langs en kijken bij de schoenen. Zo liep ik laatst naar buiten met een prachtige winterjas, waar ik weer een paar jaar plezier van heb.”

“Voor de feestdagen kijk ik er ook graag. Er wordt alvast een mooie voorselectie gemaakt en met je meegedacht. Staat het niet, dan hoor ik het ook. Eén jurkje heb ik al een paar keer aangehad met de kerst, elke keer gecombineerd met een ander vestje. Ik maak er altijd iets van. En het is leuk dat ik vaak complimenten krijg: ‘Waar heb je deze outfit nu weer vandaan?’ Mijn dochters van 34 en 36 zijn ook aangestoken met het schatzoek-virus. Die enkele keer dat ik bij een winkelketen naar binnen loop en twintig shirtjes op een rij zie hangen, ik hóéf al niet meer. Tweedehands winkelen is eerlijk, in alle opzichten!”

Al 38 jaar trendsetter

Sapho van der Toorn is trotse eigenaresse van ’t Glop in Hoorn. “De winkel bestaat al meer dan
38 jaar vanuit het idee dat er te veel kleding is op de wereld en dat het zonde is om dit weg te
gooien. Hergebruik was bij ons toen al belangrijk, je zou ons trendsetter kunnen noemen! Ben
je onbekend met tweedehands winkelen, stap dan gewoon eens binnen, kijk rond of vraag om
advies. Net als in alle andere winkels werken wij seizoensgebonden en is alle kleding voorgeselecteerd. Je kunt kijken op maat of zoeken op item. Je kunt veel vrijblijvender een keuze maken, het is relaxed winkelen. Klanten nemen weleens een item van huis mee, waarmee ze een outfit willen samenstellen. Dan duiken ze de paskamer in om te kijken hoe het staat. Of ze nemen het op zicht mee naar huis, om het daar rustig te bekijken. In mijn winkel is een ‘schatkamer’ ingericht, waar de pareltjes het hele jaar door te vinden zijn.
Glitterkleding, die feestjurk of een satijnen rok. Met een open mind is er voor iedereen een
mooie outfit te vinden.”

Ik mag graag even ‘sneupen

Renate shopt bij…

…Nicolaas! Renate van Veen is bewoonster van Omringlocatie Nicolaas in Lutjebroek. Ze komt graag bij De Kledingboetiek, waar bewoners makkelijk zelf kunnen winkelen. “Het is gewoon heel leuk om tijdens openingstijden even langs te gaan bij de boetiek in ons eigen woonzorgcentrum. De kleding is netjes en gereinigd, hier wordt goed op geselecteerd. Er wordt door bewoners zelf ingebracht, maar ook door medewerkers, familieleden en mensen uit de buurt. En er is echt van alles, voor dames, maar ook voor heren. Inclusief schoenen, kettinkjes, armbanden, tassen, riemen… Ik heb zelf ook weleens wat gebracht, wat ik niet meer draag. Ik hoop dat iemand anders er veel plezier van
heeft.”

“Ik mag graag even ‘sneupen’, dat is Fries voor scharrelen. Ik ben meestal niet specifiek op zoek naar
iets, maar ik kan er wel zomaar wat tegenkomen. Ik houd van een beetje rekbare kleding, die me goed
past. Mag zeker met een kleurtje, dat staat goed als je ouder bent. Ik wil niet alleen maar zwart dragen. En liever met lange mouwen. Een van mijn dochters, Inge, heeft een verstandelijke beperking. Zij vindt het echt een feestje om samen met mij hier te winkelen. Ze is altijd erg enthousiast. En hoe leuk is het dat ze dan voor een klein prijsje álles mee kan nemen wat ze wil?”

“In december is er altijd een speciale selectie met feestelijke kleding. Natuurlijk gaan we dan kijken, de boetiek is ook extra dagen geopend. Inge past haar gekozen stukken in de paskamer bij de boetiek, ik kan het altijd even meenemen naar mijn appartement om rustig te passen. Dat is fijn. Tijdens de kerstdagen ben ik altijd één dag met alle kinderen en hun gezinnen. Dan wil je toch even extra aandacht aan je uiterlijk besteden. En als dit voor een klein prijsje kan, waarvan de opbrengst naar projecten voor eigen inwoners gaat, hoe mooi is dat?”


Shoppen bij Omring

Karin Twisk is coördinator vrijwilligers bij Omring. Zij is vanuit haar functie dus ook betrokken bij het reilen en zeilen van de kledingboetieken van Omring.

“Al in september 1988 is het idee opgevat om kleding van bewoners die zij niet meer pasten, weg te geven of voor een habbekrats te verkopen. Indertijd hadden mensen nu eenmaal minder kleding en ook minder te besteden. Bovendien konden kledingstukken zo een tweede kans krijgen. Het begon letterlijk met de verkoop van twee japonnen en één trui op een zolderkamer, heel klein en primitief Dit groeide uit tot een ware kledingwinkel met een verkoopmiddag op vrijdag – aanvankelijk alleen voor bewoners – in ruimtes die goed toegankelijk waren, zoals de recreatiezaal, de Kapel en een periode in een activiteitenruimte, de Kolk genaamd. Inmiddels wordt er al jaren ingezameld, uitgezocht en verkocht. Het uitzoeken gebeurt op zolder. Voor de verkoop werden lange tijd de rekken met kleding, ondergoed, pantoffels, stropdassen etc. naar beneden vervoerd met de lift.

Twee keer per jaar werd er een modeshow georganiseerd. Vooraf werden kledingsets samengesteld op kleur en maat, voor de mannequin. Een ware happening waarbij vrijwilligers en soms aanhang de kleding showden. Veelal praatte een medewerker of coördinator de show aan elkaar en was er een pianist die het geheel muzikaal begeleidde.

De opbrengsten gaan nog altijd naar de bewoners, om iets extra’s te kunnen doen of iets te kunnen aanschaffen dat niet binnen de reguliere begroting past. Zo heeft de kledingwinkel al veel materiaal en projecten bekostigd of deels aan bijgedragen. Een greep  hieruit: duo-fiets, plantenkas, opknappen kapel, kalenderklokken, schommelstoel, TV-geluidswagen etc. Dus wees vooral van harte welkom om niet gedragen kleding in te brengen voor een goed doel óf om zelf te komen kijken voor iets leuks tegen een vriendelijke prijs.”

Shoppen op onze locaties

Op dit moment is de kledingwinkel in Nicolaas geopend op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur en een enkele zaterdag. Tussen Sinterklaas en Kerst is de winkel altijd één of twee extra zaterdagen geopend. Ook zijn er kledingboetieken op andere Omring locaties, zoals Lindendael (Hoorn), Den Helder en Spierdijk. Iedereen is er welkom om spullen in te brengen én om zelf te winkelen.

Deel dit artikel

Vergelijkbare berichten

Samen de beste
zorg dichtbij