Intimiteit & seksualiteit
Een knuffel. Een liefdevolle aanraking. Het zijn juist die kleine dingen die ervoor zorgen dat ook ouderen zich fijn voelen. “Zeker ook voor mensen van 70 jaar en ouder zijn seksualiteit en intimiteit nog steeds relevant.”
Ymke Kelders
Programmamanager voor Seksualiteit & Zorg
Ymke Kelders is Programmamanager Seksualiteit & Zorg bij
Rutgers, expertisecentrum seksualiteit. Ze ontwikkelt onder meer trainingen en lesmateriaal voor zorgprofessionals om ervoor te zorgen dat zij de kennis en kunde hebben om met hun patiënten te spreken over seksualiteit.
Van jong tot oud
Voor iedereen kan seksualiteit het leven een stuk aangenamer maken. “Veel mensen willen er niet over nadenken dat seksualiteit van iedereen is, dus ook van ouderen. Maar dat is natuurlijk wel zo. Iedereen heeft het recht om seksueel gezond te zijn.”, stelt Ymke Kelders (zie kader hiernaast). Ze verduidelijkt dat laatste begrip: “Het gaat erom dat je plezierige en veilige seksuele ervaringen hebt en je je daar goed bij voelt. Dit welzijn is een recht dat door iedereen gerespecteerd, beschermd en gerealiseerd moet worden.”
Vergroot het genot
- Neem wat langer de tijd om opgewonden te raken. Aandacht voor elkaar en het opzoeken van erotische prikkels hoort erbij.
- Kies het juiste moment van de dag. Ben je ’s ochtends stram of stijf? Probeer dan te vrijen op een moment dat je je soepeler voelt.
- Benoem wat je aantrekkelijk vindt aan je partner. Waardeer elkaar en laat dat ook merken.
5x meer plezier
- Open communicatie. Het is belangrijk om open en eerlijke communicatie te behouden, zowel met je partner als met zorgverleners. Als je problemen of vragen hebt met betrekking tot seksuele gezondheid, aarzel dan niet om deze te bespreken.
- Zelfverkenning. Ga op ontdekkingstocht. Wat vind je zelf prettig? Alleen als je het zelf weet, kun je het met je partner delen.
- Professionele ondersteuning. Als je worstelt met specifieke seksuele problemen, zoals erectieproblemen of vaginale droogheid, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een arts of seksuoloog kan je begeleiden en mogelijke oplossingen bieden.
- Gezond leven. Het behouden van een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een bevredigend seksueel leven. Regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en voldoende slap kunnen je algehele welzijn verbeteren.
- Partnerschap en intimiteit. Voor veel ouderen kan intimiteit net zo belangrijk of zelfs belangrijker worden dan puur seksuele activiteit. Het delen van emotionele connectie, knuffelen en affectie kunnen even bevredigend zijn als seks.
Gun het jezelf
“Het leeftijdscijfer mag geen belemmering vormen om jezelf het plezier van seksualiteit en intimiteit te ontzeggen”, benadrukt Ymke. “Afhankelijk van je behoeften en fysieke gesteldheid kunnen seksualiteit en intimiteit wel een andere
invulling krijgen dan jaren terug. Zo kunnen met het ouder worden seksuele klachten vaker voorkomen. Bijvoorbeeld als gevolg van een chronische ziekte, fysieke beperking, vermoeidheid, stijfheid of gebruik van medicatie. Bij mannen neemt de kans op erectieproblemen en verminderd seksueel verlangen geleidelijk toe, bij vrouwen komen problemen met vochtig worden vaker voor. Dat is iets waar niet veel over
wordt gesproken, maar waar wel ongemak door kan plaatsvinden.” Ymke adviseert in zo’n geval altijd het gesprek aan te gaan met een huisarts of andere zorgverlener. “Door met elkaar in gesprek te gaan kom je vaak samen tot oplossingen. Er is meer mogelijk dan je zou denken.”
Kijk- en leestips
- Te Lijf, de kunst van mooi ouder worden – Isa Hoes & Medina Schuurman (2018
- Make more love – Ann-Marlene Henning & Anika van Keiser (20215)
- Sex on the rocks, maak je relatie weer spannend – Madeline van de Wouw (2006)
- A secret love – mooie film over een geheime liefde
- seksualiteit.nl – met oefeningen, tips en uitgebreide informatie
Een nachtje blijven slapen
“Dat zien we ook bij verpleeghuizen en zorginstellingen”, vervolgt ze. “De bewoners hebben ook behoefte aan liefde en intimiteit. En dat geldt natuurlijk ook als diegene een partner heeft die alleen thuis woont. Door het gesprek aan te gaan, worden behoeften duidelijk en kan er actie worden ondernomen. In veel woonzorgcentra zijn er bijvoorbeeld koppelbedden. Deze kunnen aan het bed van de bewoner worden geplaatst. Zo is het toch mogelijk dat de partner een nachtje blijft slapen.”
En zoals gesteld: het zit vaak in de kleine dingen. In die omhelzing. Die kus. Dat leuke uitstapje. Volgens Ymke is dat de eerste stap
naar een gelukzalig leven. “Verras elkaar. Zorg voor elkaar. Maak het fijn en geniet. Met de feestdagen in het vooruitzicht is dit een mooi moment om iets extra’s voor elkaar te doen. Ook al ben je misschien niet meer zo piepjong, een spannend cadeautje is altijd leuk.”