9E3A8774

• • •   Tussen ziekenhuis en thuis

Geopereerd: waar moet je aan denken?

Stel, je ligt in het ziekenhuis. De medische ingreep of zorg waarvoor je kwam is geleverd. Wel ben je nog tijdelijk afhankelijk van zorg, behandeling of hulpmiddelen. Waar kun je dan terecht? En wat moet je regelen om snel weer naar huis te kunnen? We vroegen het aan Indra Dekker, manager Herstel en Acute zorg bij Omring.

Bij geplande ziekenhuisopname

“Wat er geregeld moet worden verschilt uiteraard per situatie en per persoon. Gelukkig zijn er altijd oplossingen. Onderga je een geplande operatie, bijvoorbeeld voor een kunstknie? Dan bespreek je vooraf met de specialist wat je moet regelen om weer naar thuis te kunnen. Een rollator (via de Omringwinkel), een bed in de woonkamer (via Medipoint), een buddy of schoonmaakhulp (via de gemeente), fysiotherapie (thuis of op de revalidatieafdeling): je bereidt alles rustig voor. Al deze actiepunten lees je ook terug in de folder die je vooraf krijgt.”

Bij plotselinge ziekenhuisopname

“Beland je onverwacht in het ziekenhuis, bijvoorbeeld na een val of bij acute ziekte? Dan heb je niet alles rustig kunnen voorbereiden. Uiteraard word je hierbij geholpen. Als je na de ingreep niet direct naar huis kunt, is er passende nazorg. Dit kan op een revalidatie- of herstelafdeling zijn, maar ook thuis met ambulante zorg en medische hulpmiddelen. Waar je terechtkomt? Dat hangt af van de indicatie die je krijgt van de medisch specialist in het ziekenhuis. De zorgverleners vertellen je graag wat je verder zelf nog moet regelen. Zij weten ook precies waar je dit kunt organiseren.”

Cliënt aan het woord

“Allemaal toppers hier”

Na een val van de trap landde meneer Vos (75) uit Medemblik met zijn hoofd tegen de wc-deur. “Gelukkig had ik net zo’n alarmknop bij Omring aangeschaft. Die hing om mijn nek, dus al snel stonden mijn dochters op de stoep”, vertelt de weduwnaar. “In het ziekenhuis werd de schade opgemaakt: een gecompliceerde beenbreuk en stukjes afgebroken nekwervel. Inmiddels ben ik geopereerd en zit ik in een rolstoel. Na een paar weken mocht ik naar de herstelafdeling van Omring. Hier krijg ik hulp met de dagelijkse verzorging en fysiotherapie. We hebben ook een herstelplan gemaakt. Ze denken goed mee, met mij én mijn dochters. Het zijn allemaal toppers hier.”

Omring revalidatielocatie

“Wij hebben drie locaties waar je na een ziekenhuisopname kunt revalideren: in Hoorn, Den Helder en Lutjebroek. Een team van specialisten geeft je behandeling en advies. Overigens heb je voor deze intensieve periode wel een bepaalde conditie nodig. Na de revalidatie ga je naar huis. Wanneer het nodig is, wordt de behandeling voortgezet op één van onze locaties of aan huis.”

Omring herstelafdeling

“In het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en De Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder heeft Omring een herstelafdeling. Hier ontvang je 24 uur per dag zorg van gespecialiseerde verpleegkundigen en verzorgenden. Intussen kun je alles regelen om weer thuis te kunnen wonen. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorg, thuiszorg, een buddy of medische hulpmiddelen. Onze medewerkers wijzen je de weg!”

Extra ondersteuning

Tijdens een herstelperiode is alleen hulp op medisch gebied soms niet genoeg. Vaak is ook ondersteuning op praktische vlakken welkom. Denk aan de boodschappen, schoonmaken, administratie, een woningaanpassing of eenvoudigweg de bakken aan de weg zetten. Hiervoor kun je familie, vrienden en buren inschakelen. Je kunt ook onderzoeken welke mogelijkheden er zijn via je gemeente of vrijwilligersorganisaties als 1. Hoorn en Vrijwilligerspunt.

Omringpas_mockup_vrijstaand

Omringwinkel

Hier verhuren en verkopen wij alle zorg- en hulpmiddelen die je nodig kunt hebben na een ziekenhuisopname. Je kunt terecht in onze fysieke winkels in Hoorn, Bovenkarspel, Schagen, Den Helder en Texel. Ook is er een handige webshop. Hier vind je alles – van looprek tot gipshoes en van wandbeugel tot hometrainer. Heb je een Omringpas? Dan krijg je altijd 10% korting!

Helping Hand

Met de Helping Hand wordt het eenvoudiger om kleine voorwerpen van de vloer of andere moeilijk bereikbare plekken te pakken. Het verkleint de kans op huishoudelijke ongelukken, omdat er niet meer gebukt of gestrekt hoeft te worden

Tunturi fietstrainer

De opvouwbare Tunturi fietstrainer is door zijn compactheid geschikt voor revalidatie of om op laagdrempelige wijze in beweging te blijven. De fietstrainer is voor zowel de benen als de armen/schouders te gebruiken.

Schootdienblad

Ideaal draagbaar dienblad om te gebruiken in de slaapkamer, woonkamer of ieder andere ruimte. Door de ingebouwde zak met korrels staat het dienblad ook op minder vlakke ondergronden toch gemakkelijk stabiel.