Gebrande kool met merg
Perfect gerecht voor in de winter!
Dit recept voor gebrande kool met merg is een van Rons favorieten uit het jubileumboek 10 Jaar Ron Gastrobar. Het is een mooie combinatie van gebrande kool en romig merg, afgewerkt met een frisse komijnemulsie en kruiden. Het is een verrassend gerecht dat niet moeilijk te maken is, maar wel indrukwekkend op tafel komt. Perfect voor wie iets nieuws wil proberen in de keuken.
Hoeveelheden personen: 4
Moeilijkheidsgraad: Medium
Instructies:
- Voor de kool Bak de kool in de boter met de kruiden op de snijkant, voeg wanneer de kool kleur heeft de wijn toe en dek af met een deksel. Laat de kool in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Koel af en snijd de kool door de lengte in twee gelijke parten. Laat de kool afkoelen. Bewaar het kookvocht.
- Voor de komijnolie Bak de komijn in de olie samen met de sjalot, voeg de rest van de olie toe en laat 24 uur op kamertemperatuur trekken.
- Voor de komijnemulsie Meng alles behalve de komijnolie in een keukenmachine en draai tot een mooie emulsie door de olie er druppelsgewijs bij te voegen. Breng op smaak met zout en peper
- Voor het merg Spoel het merg onder koud stromend water tot deze licht van kleur is. Druk het merg uit het bot, snijd in plakken van ongeveer een halve centimeter dik en gaar in de oven op 180 °C tot het merg een beetje doorzichtig is. Breng op smaak met zout en peper. Rooster de kool op een hete bbq tot deze mooi geroosterd is. Breng op smaak met zout en peper en wat van het kookvocht. Leg het warme merg tussen de bladeren van de kool. Garneer met kruiden en eetbare bloemen en serveer met de komijnemulsie.